Τρίτη 12 Μαΐου 2015

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΣΦΥΞΙΑ ΣΤΟΝ ΣΕΓΑΣ

Η εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποίο βρίσκεται η ομοσπονδία, ανάγκασε τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, στη διάρκεια της σημερινής - έκτακτης- συνεδρίασης του, να πάρουν μια σειρά από σημαντικές αποφάσεις.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ομοσπονδία:
"Η ιδιαιτέρως μειωμένη κρατική επιχορήγηση (για τον ΣΕΓΑΣ 35% μικρότερη από εκείνη του 2014), σε συνδυασμό με το ότι στα μέσα Μαΐου δεν έχει καταβληθεί ούτε ένα ευρώ, δημιουργεί τεράστια προβλήματα στη  λειτουργία του Ελληνικού στίβου.

Η χρηματοδότηση βασικών δομών αθλητικής ανάπτυξης (ενίσχυση Σωματείων για προπονητικό έργο, προπονητικές συγκεντρώσεις και προετοιμασίες) έχει διακοπεί, ενώ η κάλυψη των συμβατικών μας υποχρεώσεων προς αθλητές, προπονητές, αλλά και προμηθευτές της Ομοσπονδίας καθυστερεί – πλέον – για μήνες.
Τα χορηγικά έσοδα  του ΣΕΓΑΣ κάλυψαν μέχρι σήμερα τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις της Ομοσπονδίας καθώς και τις υποχρεώσεις απέναντι στους εργαζόμενους, διασφαλίζοντας παράλληλα  ένα στοιχειώδες επίπεδο λειτουργίας. Πλέον όμως, δεν αρκούν ούτε γι’ αυτά. 

Κάτω από τις συνθήκες αυτές, είναι αδύνατον να εξελιχθεί απρόσκοπτα ο ετήσιος αθλητικός προγραμματισμός, έτσι όπως σχεδιάστηκε και αποφασίστηκε το περασμένο φθινόπωρο, τόσο στο επίπεδο των αναπτυξιακών δραστηριοτήτων, όσο και στο επίπεδο της εκπροσώπησης στις διεθνείς συναντήσεις.

Πολύ περισσότερο, όταν η αβεβαιότητα για το τελικό ύψος της ετήσιας χρηματοδότησης του 2015, καθώς και η μη έγκριση του προϋπολογισμού, με ευθύνη της Πολιτείας, παρά τη ρητή πρόβλεψη του Νόμου, καθιστά προβληματική τη δυνατότητα των διοικήσεων των Ομοσπονδιών να είναι συνεπείς με τη δημοσιονομικές και διαχειριστικές υποχρεώσεις που ορθώς ορίζουν οι Νόμοι.

Πέρα από την άμεση καταβολή μέρους της κρατικής χρηματοδότησης, απαιτείται να μετουσιωθεί το ταχύτερο σε πράξη, η θετική αναφορά του Υφυπουργού Αθλητισμού για πρόσθετη χρηματοδότηση των αθλητικών Ομοσπονδιών. 

Μέχρι τότε, ο ΣΕΓΑΣ δεν μπορεί να έχει πραγματικό προϋπολογισμό για το 2015 και οφείλει να λειτουργεί επανεξετάζοντας τις δράσεις του κάθε μήνα.

Στο πλαίσιο αυτό είμαστε αναγκασμένοι να προχωρήσουμε σε δυσάρεστες αποφάσεις:
-    Περιστολή λειτουργικών δαπανών σε 7 διαφορετικές κατηγορίες.
-    Περιορισμό του κόστους διοργάνωσης Μαραθωνίου και Ημιμαραθωνίου.
-    Επιστροφή της διοργάνωσης των Βαλκανικών Αγώνων Α/Γ.
-    Ενσωμάτωση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Νέων στο Α/Γ.

Στον ΣΕΓΑΣ κατανοούμε πλήρως την ιδιαιτέρως δύσκολη περίοδο που διέρχεται η χώρα μας. Είμαστε όμως υποχρεωμένοι να τονίσουμε ότι τα όρια και οι δυνατότητες μας να λειτουργήσουμε έχουν εξαντληθεί.

Ζητάμε την άμεση επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών, ώστε να αποτραπεί ο  κίνδυνος διακοπής της αγωνιστικής δραστηριότητας και να μην υποχρεωθούμε τους επόμενους μήνες να εξετάσουμε ακόμη και την ανάγκη  για ματαίωση ή για περιορισμό της αριθμητικής συμμετοχής σε διεθνείς διοργανώσεις". 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου